Matematik är studiet av de strukturer som det mänskliga tänkandet är mäktigt att uppfatta. Att bedriva matematik är en rent mental process, som trots detta har mycket starka kopplingar till den fysikaliska verklighet som omger oss. När man utvecklar sin matematiska förståelse, arbetar båda hjärnhalvorna tillsammans med att konstruera tankar, vilka fungerar som en sorts logiskt testade fantasistrukturer. I termer av den välkända "hjärnhalvsmetaforen" kan man säga att höger hjärnhalva fantiserar och vänster hjärnhalva analyserar logiken i de framkastade idéerna. Endast de idéer som överlever den logiska granskningen accepteras som matematiska sanningar.
Projektet Förstklassig Matematik vill förmedla en bild av matematiken som en sådan dubbelhalvig tankeprocess. Det är viktigt att eleverna tidigt får tillfälle att utveckla sina egna matematiska fantasier, vilket i sin tur förutsätter att de tidigt får möta goda exempel på matematisk struktur. Ett bra exempel på vad som då kan hända är den s.k. “kuben”, som härjade på skolgårdarna för några år sedan. Eleverna gjorde avancerad matematik på rasterna eller i tunnelbanan - med ett glödande intresse som den dagliga skolmatematiken aldrig någonsin lyckas uppväcka!
Med hjälp av den moderna informationstekniken kan man idag på ett helt nytt sätt illustrera och levandegöra många spännande exempel på matematisk struktur och låta eleverna själva interaktivt utforska idéinnehållet i olika matematiska begrepp.